Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/home/stilhaus/public_html/includes/menu.inc 2405 sor).

SPÓROLÁS FELSŐFOKON! Hőszigetelés.

SPÓROLÁS FELSŐFOKON! Hőszigetelés.

Hogyan Készíthetünk Tartós Hőszigetelést Házunkra?

Lakókörnyezetünket, életterünket szeretjük szeretni, szeretjük, amikor rendben van és jó érzés benne lenni. Szeretünk elégedetten leülni egy kényelmes fotelbe és körbenézni. Hogy ez az érzés hatalmába kerítsen, nem feltétlenül elég rendszeresen tisztán tartani lakásunkat.

Amikor hideg tél van, megy a kazánunk, és mégis hűvös szellők járják át szobáinkat, nem biztos, hogy rögtön paranormális jelenségekre kell gondolnunk. Esetleg nyár van, lehúztuk a redőnyöket, próbálunk a tikkasztó hőség ellen elmenekülni a lakásunkba, de hopp, bent melegebb van, mint akár kint egy fa árnyékában, akkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy az épület melyben élünk, mekkora veszteségekkel sújtja saját életterünket, illetve pénztárcáinkat.

Ahhoz hogy egy ház „energiatakarékos” legyen, már az építkezés tervezésekor érdemes elgondolkodni minél jobb hőszigetelő képességű építőanyagokon, vagy, ha már áll az épület, akkor utólagos hőszigetelésről kell gondoskodnunk. (Kell… Nem kell csak érdemes.)

Alapvetően két dolgot kell figyelembe vennünk, ha már elhatároztuk magunkat:

Az első, hogy „minél vastagabb, annál jobb”. Pár évvel ezelőtt, amikor még relatív drága volt a hőszigetelés, elterjedt egy közhiedelem, miszerint meg kell találni azt az anyagilag kifizetődő arany középutat, ahol a befektetett pénz viszonylag rövid idő alatt megtérül. Mára ez megváltozott, hiszen egy vastagabb, 10cm-es hőszigetelés is elérhető árkategóriába került. (Ismerek olyan Úriembert, aki a 38-as YTONG téglára még feltett 10cm polisztirol lapos hőszigetelést. 150m2-es háza van, télen -10°C külső, 22°C belső hőmérséklet fenntartására havi 10 ezer forint gázszámlát fizetett. Ez extrémebb eset, de van ilyen is.)

A második, ami majdnem még az elsőnél is fontosabb, nem mindegy, hogy kivel készíttetjük el a hőszigetelést. Irdatlan mennyiségű garanciális problémát lehetne kiküszöbölni, ha csak és kizárólag olyan „kivitelezők” vállalnának hőszigetelést, akik életükben legalább egyszer láttak volna már ilyet. (Tisztelet a kivételeknek, akik nagyon sokan vannak…)

Ha már tudjuk, hogy milyen vastag hőszigetelést szeretnénk, azt ki fogja feltenni, akkor már csak egy problémára kell megoldást találnunk, mégpedig arra, hogy milyen elvárásaink vannak a hőszigeteléssel kapcsolatban.

A piacon található sokféle termék közül meg kell, találnunk a számunkra legmegfelelőbbet. Nagyon leegyszerűsítve kétféle hőszigetelésről beszélhetünk: polisztirol lapos hőszigetelésről, illetve ásványgyapot lapos hőszigetelésről. Ezeken belül is léteznek különböző variációk, viszont most a könnyű értelmezés végett ezt a két fajtát tárgyaljuk.

Polisztirol lapos hőszigetelés.

Előnye, hogy nagyon könnyű, jó hőszigetelő képességű termék. Felhelyezését nem nehéz feladat elvégezni, bár így is sikerül néha „csodákat” művelni.

Felépítését tekintve a következőképpen épül fel:
- alapfelület (sima, egyenes, száraz alapvakolt, vagy nyers falazat)
- polisztirol ragasztó (un. „pogácsákban” felhordva)
- polisztirol lap (min. EPS80-as minőségű)
- műanyag dűbel (a hőszigetelő rendszer mechanikus rögzítésére szolgál)
- üvegszövet háló, mely polisztirol ragasztóba van ágyazva (a falazat és a hőszigetelés dilettációjából adódó repedések elkerülése végett)

Természetesen ennek a hőszigetelő terméknek is van hátránya, mégpedig, hogy a páradiffúziós ellenállása (páraáteresztő képessége) kicsi, így az épület falai nem szellőznek. Emiatt érdemes vagy külön szellőzőket beépíteni, vagy rendszeresen szellőztetni a lakást, a penészedést elkerülendő.

Polisztirol lapok szabványos jelölései:
- EPS30 oldalsó szélén egy kék csík (alapvetően vázkitöltő szerepe van, pl.: hőszigetelt ajtókhoz, homlokzati hőszigetelésre teljes mértékben, KIFEJEZETTEN ALKALMATLAN!!!)
- EPS70 oldalsó szélén két kék csík (lépésálló hőszigetelés, aljzatbeton alá, padlófűtéshez nem ajánlott, homlokzati hőszigetelésre ALKALMATLAN)
- EPS80 oldalsó szélén egy piros csík (homlokzati hőszigetelő lap)
- EPS100 oldalsó szélén egy sárga csík (ipari felhasználásra, illetve padlófűtés alá használható polisztirol lap HOMLOKZATI HŐSZIGETELÉSRE NEM AJÁNLOTT.)

Ásványgyapot lapos hőszigetelés.

Előnye, hogy természetes anyag, nagyon jó páraáteresztő, erős hangszigetelő képességgel illetve kiemelkedően magas élettartam ciklussal.

Felépítését tekintve a következőképpen épül fel:
- alapfelület (sima, egyenes száraz alapvakolt, vagy nyers falazat)
- ásványgyapot lap ragasztó (pont-perem módszerrel felhordva, a lap szélén egy sáv mentén, illetve pontszerűen, un. „pogácsákban)
- ásványgyapot lap
- fém dűbel (a hőszigetelő rendszer mechanikus rögzítésére szolgál)
- üvegszövet háló, mely az ásványgyapot lap ragasztójába van ágyazva (a falazat és a hőszigetelés dilettációjából adódó repedések elkerülése végett)

Hátránya, hogy maga a hőszigetelő lap is viszonylag drága, illetve a felhasznált anyagok mennyisége is több mint a polisztirol lapos hőszigetelésnél.

Nagyon fontos kiemelni a hőszigetelő rendszerek kiegészítő elemeit is:
- lábazati indítósín (vízszintezésre, a lapok megtartására illetve a falon végigfolyó esővíz lábazattól való távoltartására alkalmas, illetve elengedhetetlen)
- hálós élvédő (azon kívül, hogy védi a kiképzett éleket, az üvegszövet háló alatt elhelyezve repedésáthidaló szerepe is van)
- különféle univerzális alapozók (az alapfelület nedvszívó képességét egyenlítik ki, illetve ún. tapadóhidat képeznek a ragasztó és az alapfelület között)
- üvegszövet háló (min. 145g/m2 súlyú hálót kell minden esetben felhasználni)

Nagyjából el lehet mondani az utólagos hőszigetelésekről, hogy megfelelő kiválasztás, illetve hozzáértő szakember segítségével épületeink hosszú távon olcsóbb és élhetőbb környezetet teremtenek nekünk.